plaatje
plaatje

 

 

Symposium 'Betere Weerstand', 5 oktober 2018

Willem de Zwijgerkerk Amsterdam, 10.30 - 13.00 uur

Naar aanleiding van het verschijnen van deel 5C van het Verzameld Werk van K.H. Miskotte: Uit de dagboeken 1938-1940, augustus 2018, organiseert de Dr. K.H. Miskotte Stichting in de Willem de Zwijgerkerk van Amsterdam een minisymposium 'Betere weerstand'. De titel is ontleend aan de illegale brochure waaraan Miskotte in het oorlogsjaar 1941 meeschreef. De groeiende inzichten over de dodelijke dreiging van het nationaalsocialisme ('het nieuwe heidendom') worden in het nieuwe deel van zijn dagboeken op indringende wijze gedocumenteerd. Ze zijn de inspiratie voor twee referaten: van dr. Léon Hanssen, biograaf van Menno ter Braak en kenner van het interbellum, en prof. dr. Chris Doude van Troostwijk, filosoof en theoloog en kenner van Miskotte's inhoudelijke opstelling tegenover het nieuwe heidendom. Daarnaast zullen dr. Willem van der Meiden en dr. Wilken Veen vertellen over het jarenlange project om deze dagboekaantekeningen toegankelijk te maken voor een breder publiek. Meer informatie in de volgende nieuwsbrief van de Stichting.
De toegangsprijs voor het symposium bedraagt 10 euro (incl. eenvoudige lunch) en is vooraf te voldoen bij de penningmeester, IBAN NL71INGB0001692944 t.n.v. Dr. K.H. Miskotte Stichting te Overveen. Betaling ter plaatse is ook mogelijk, maar pinnen is niet mogelijk. Is de toegangsprijs een bezwaar vanwege een krappe beurs, dan is daar iets aan te doen.
Aanmelding graag tijdig via het secretariaat: zinvol@online.nl.


Uit de dagboeken 1938-1940

Nieuw deel Verzameld Werk K.H. Miskotte

Half augustus 2018 is bij uitgeverij Kok deel 5C van het Verzameld Werk van Dr. K.H. Miskotte verschenen: Uit de dagboeken 1938-1940. Er is vele jaren lang aan gewerkt, met tussenpauzen en vertraging, mede veroorzaakt door ouderdom en overlijden van de oorspronkelijke bewerkers, de transitie naar het digitale tijdperk en drukke bezigheden van degenen die de uitgave uiteindelijk afrondden voor publicatie. De dagboekaantekeningen van Miskotte - toch al bijzonder vanwege hun verbinding van persoonlijke observaties met politieke, theologische en kerkelijke actualiteit - bereiken in dit deel een hoogtepunt. Het nationaalsocialisme maakt zich immers breed en de naderende dreiging ervan, ook voor Nederland, en de slappe houding van kerk en theologie tegenover de aanstaande triomf van het nieuwe heidendom, brengt Miskotte tot koortsachtige activiteit en zet zijn dagelijks leven onder enorme spanning. Hij schrijft in deze jaren alsof zijn leven ervan afhangt. Als zijn boek Edda en Thora in september 1939 verschijnt, is de oorlog in Polen al begonnen, maar Miskotte heeft het onder hoge druk afgemaakt omdat hij op tijd wilde zijn voor de Duitse inval. Uitgeverij Kok Utrecht, augustus 2018, 49,95 euro, 965 pagina's.


Digitale Miskotte Nieuwsbrief

Belangstelling voor de digitale Miskotte Nieuwsbrief? Meld u aan bij de secretaris (zinvol@online.nl) met vermelding van mailadres. U kunt zich altijd weer afmelden.